уторак, 19. март 2024.

Програм ,,О писцима - речју и музиком" у Смедереву - чаролија која се мора доживети!

Чудесна лепота прожимања књижевности и музике која обогаћује душе и љубав која је тајни састојак створене магије – тако би се најкраће могли исказати дивни утисци након програма ,,О писцима – речју и музиком" који је вече 18. марта у Смедереву учинио чаробним и незаборавним. Поводом манифестације ,,Март – месец српског језика" Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ је, уз подршку Центра за културу Смедерево, на своју велику радост и задовољство угостило проф. др Мину Ђурић и необичан хор србистике који чине студенти, наставници и сарадници Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Од првих тренутака изузетно вешто, пажљиво и студиозно обликованог драматизованог интермедијалног предавања успостављене су тајне споне између младих извођача који плене својом ведрином и талентима и одушевљене публике којој је пружена прилика да на нов начин, тако различит од уских традиционалних приступа, прошири своја знања о концепту вербалне музике и интердисциплинарним спојевима наставног и научног приступа делима српске књижевности различитих векова. 

Ређала су се у низу литерарна и мелодијска тумачења Радичевићевих, Змајевих, Андрићевих и дела других српских стваралаца, а радост сваког посматрача и слушаоца бивала је све снажнија – када се у сваком реципијенту уметности, колико год година да има, пробуде најлепше и најдубље емоције, лако се дође до спознаје о драгоцености коју стварају професорка чаробница Мина Ђурић и њен јединствени хор. 

Чаролија настала у споју књижевности и музике, проткана нитима младалачког полета наших гостију не може се речима адекватно описати – мора се доживети! 

Захвални смо што смо имали привилегију да осетимо бескрајно надахнуће, да заједно са нашим драгим гостима отпутујемо у неки много бољи и лепши свет овенчан смислом и истинским вредностима!

Смедерево је овим божанственим младим људима, нашим садашњим и будућим колегама, било прва сцена ван Београда – од срца им желимо да се њихови наступи надаље множе широм Србије. Бићу сваког појединца треба да дарују своју непресушну инспирацију показујући да има наде за светлију будућност докле год је мотивације, заједништва и искрене љубави.


О ПИСЦИМА - РЕЧЈУ И МУЗИКОМ - СМЕДЕРЕВО, 18. 3. 2024 (ФОТОГРАФИЈЕ)