петак, 29. март 2024.

Квиз ,,Језикопротрес" по други пут у Паланачкој гимназији

Будући да је квиз ,,Језикопротрес“, чији су идејни творци професорке Српског језика и књижевности Паланачке гимназије, прошле године наишао на одличне реакције окупивши много учесника, ученика и наставника, лако је одлучено да он постане традиционалан током манифестације ,,Март – месец српског језика“ и да се из године у годину обогаћује новим облицима реализације и садржајима.


Са циљем да се подстакне љубав према језику код ученика, да се ојача сарадња између основних и средњих школа, да ученици обнове и утврде знање о језику, језичкој култури и књижевности кроз игру, забаву и дружење и што боље се припреме за завршни испит из српског језика, Паланачка гимназија је 28. марта била домаћин ученицима осмог разреда основних школа у Смедеревској Паланци – у одличној атмосфери организовано је надметање између екипа ОШ „Олга Милошевић“, ОШ „Вук Караџић“, ОШ ,,Херој Радмила Шишковић“ и ОШ „Херој Иван Мукер“. 

Професорке Српског језика и књижевности Бојана Ђорђевић, Олгица Лазић, Снежана Милутиновић, Марија Поповић, Ивана Лукић, Мирјана Јањић и Јелена Ђурић и ове године потрудиле су се да питања у квизу буду занимљива, стимулативна, обликована тако да позитивно утичу на когнитивни развој и буђење истраживачког духа код ученика.

Такмичарски жар и жеља да се покажу у што већој мери знање и вештине током трајања квиза били су водиље смедеревскопаланачким матурантима до добрих резултата. Иако су чланови свих школских екипа победници јер су показали изузетну мотивисаност и залагање, на крају су међу једнакима проглашени победници: екипа ОШ ,,Вук Караџић“ је освојила прво место, екипа ОШ ,,Херој Иван Мукер“ друго место док је екипа ОШ ,,Херој Радмила Шишковић“ била трећа по оствареним резултатима.

Наташа Марковић, директорка Школе, даривала је учесницима симболичне поклоне, похвалнице за учешће обезбедило је наше струковно удружење док су такмичари првонаграђене екипе од ИК ,,Клет“ добили и књигу ,,Језикофил“.

Ипак, важније од награда јесте неговање заједништва између ученика, ученика и наставника, те са радошћу и великим задовољством можемо закључити да је то једна од најлепших ствари које је манифестација ,,Март – месец српског језика“ покренула.


ДРУГИ ,,ЈЕЗИКОПРОТРЕС" У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ (28. 3. 2024) - ФОТОГРАФИЈЕ