недеља, 31. март 2024.

Српски језик је поезија - разгледнице са ликовима познатих српских писаца

У оквиру манифестације Март - месец српског језика ученици ОШ „Вук Караџић“ у Смедеревској Паланци су на часовима ликовне културе и лингвистичке секције у другој половини марта организовали креативне радионице на којима су прављене разгледнице осликане портретима познатих српских писаца. У свакој разгледници налазили су се пажљиво одабрани стихови или одломци из неког од дела насликаног писца. 

Иницијатори ових дивних радионица, обједињених под називом Српски језик је поезија – само птице певају лепше, осмишљених са жељом да се прошири свест о значају чувања језика и подстакне развој љубави према књижевности код ученика, биле су Нада Вулићевић и Јована Аврамовић Маринковић, наставници Српског језика и књижевности. Самостални рад ученика одвијао се под будним оком и сугестијама Радмиле Маркивић, наставника Ликовне културе, а своју мотивисаност и креативност, насталу у споју ликовних талената и познавања језика и књижевности, показали су дивни ученици од петог до осмог разреда.


Представници ученичког парламента и чланови лингвистичке секције ОШ ,,Вук Караџић“ посетили су Удружење пензионера Смедеревске Паланке и даривали им разгледнице – жеља је била да најстарије суграђане подсете на класике српске књижевности, али и да им улепшају пријатним дружењем пензионерске дане.

Посета је била корисна и за ученике и пензионере – читали су се најлепши стихови српских песника којима су украшене ученичке разгледнице, а извршена је и „размена речи“. Ученици су упознали своје старије суграђане са новим речима које су све присутније у речнику младих, а са друге стране, старији суграђани су се потрудили да пронађу старе речи чија се употреба у српском језику потискује. 

У пријатној атмосфери дружења млађих и старијих генерација разговарало се о променљивости у језику и дискутовало како су речи  кринџ, вајб, риз, делулу, рандом у жаргону омладине преузеле вођство над речима лотре, точак (бицикл), једаред, плајваз, вајда, терзија и другима.

 Ова занимљива активност окупила је око 200 ученика и пензионера. Великим бројем учесника испуњен је један од главних циљева манифестације и остварена популаризација српског језика и књижевности.

РАЗГЛЕДНИЦЕ СА ЛИКОВИМА ПОЗНАТИХ СРПСКИХ ПИСАЦА (ОШ ,,ВУК КАРАЏИЋ", СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА, МАЈ 2024)