уторак, 12. март 2024.

Правописна радионица ,,Узми парче правописне торте"


У понедељак, 11. марта, у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево занимљивом правописном радионицом ,,Узми парче правописне торте“ започето је овогодишње обележавање манифестације ,,Март – месец српског језика“ у оквиру којег је Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ припремило бројне разноврсне активности намењене ученицима основних и средњих школа, наставницима, али и широј публици.

Четрдесет ученика седмог и осмог разреда градских основних школа ОШ ,,Димитрије Давидовић“, ОШ ,,Др Јован Цвијић“, ОШ „Доситеј Обрадовић“, ОШ ,,Јован Јовановић Змај“, ОШ ,,Свети Сава“ и радиначке ОШ ,,Иво Андрић“, распоређених по групама, пели су се до врха правописне торте која је имала неколико спратова – једна група малих ловаца на грешке имала је задатак да уочи правописне грешке у штампаним медијима, друга група је препознавала правописне грешке на друштвеним мрежама, трећа група проучавала је грешке на телевизији док је откривање правописних пропуста забележених у непосредном окружењу (на улицама Смедерева) и у свакодневној вршњачкој комуникацији био задатак за четврту групу малих правописних истраживача.

Након уочавања правописних грешака представници група су имали задатак да аргументовано образложе исправке у складу са правописним правилима. 


Када су кроз групни рад са успехом пређени сви спратови правописне ,,посластице“, савладана је и друга препрека – у парчићима велике картонске торте криле су се погрешно написане речи и требало је да сваки учесник радионице допише слова која недостају или избаци сувишна слова како би речи биле правилно написане.


У завршном делу радионице, протекле у изузетно доброј атмосфери, расположени и мотивисани основци су заједно са ауторима и реализаторима ове активности, наставницама Олгом Терзић, Миљаном Кравић и Људмилом Вуковић закључили да је поштовање правописних начела неопходно за очување језика и развој језичке културе код сваког појединца.



Како би ово дивно дружење и учење кроз игру било савршено, на растанку је уследило послужење правом укусном чоколадном тортом уз договоре о наредном сусрету у славу српског језика који сви са нестрпљењем ишчекујемо. 


РАДИОНИЦА ,,УЗМИ ПАРЧЕ ПРАВОПИСНЕ ТОРТЕ" (11. 3. 2024) - ФОТОГРАФИЈЕ