четвртак, 14. март 2024.

Недаће са родно осетљивим језиком и муке које нас чекају од маја ове године - предавање проф. др Александра Милановића у Смедереву

У вечери 13. марта свечана сала Гимназије у Смедереву била је тесна да у њу стане многобројна публика коју је привукло изузетно предавање проф. др Александра Милановића о родно осетљивом језику. Организатори овог сусрета су Народна библиотека Смедерево, Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ и Гимназија у Смедереву поводом обележавања манифестације Март - месец српског језика.

Преко две стотине ученика, наставника и других из Смедерева, али и околних градова имали су јединствену прилику да чују информације о врло актуелној језичкој и друштвеној теми.

Усвајање Закона о родној равноправности донело је велики преседан у српској језичкој политици од настанка српскога стандардног језика у 19. веку до данас. Први пут је нормирање језика „прескочило“ језичку праксу и ослонило се на политички диктат, а увођење вербалног деликта прописује и драконске казне за непоштовање језичких одредби. Процес усвајања Закона и свих језичких регулатива у њему извршен је без јавне расправе и учешћа било које од релевантних србистичких институција: Одбора за стандардизацију српског језика, катедара за српски језик, Матице српске, Друштва за српски језик и књижевност Србије.

Наводећи многобројне примере, професор Александар Милановић, председник Савета за српски језик Републике Србије, члан Одбора за стандардизацију српског језика и потпредседник Друштва за српски језик и књижевност Србије, подробно је и са становишта србистике као науке појаснио како наметање употребе фемининатива није у духу вуковског језика – због обавезујућих чланова Закона говорници српског језика биће у сталном језичком грчу и упадаће у семантичко-когнитивне вртлоге. 

На предавању, протеклом у интерактивној атмосфери, указано је на проблеме које језичке одредбе Закона носе како за наставну праксу, тако и за било који облик јавне комуникације у Републици Србији.

Предавању проф. Милановића присуствовали су и проф. др Виктор Савић, ванредни професор на Катедри за српски језик са јужнословенским језицима Филолошког факултета у Београду, и мр Момир Радић из адвокатске канцеларије ,,Радић“ која је Уставном суду поднела иницијативу за оцену уставности Закона о родној равноправности због законских одредби којима се уводи појам ,,род“ и ,,родно осетљив језик“, тако да је заинтересована публика могла да чује и њихове ставове, као и правно аргументовано образложење.

На крају сусрета отворена је дискусија с публиком, а посебно радује мотивисаност средњошколаца који су професору Милановићу и другим гостима постављали изузетно смислена и значајна питања.

Са скупа је упућена порука да све релевантне институције, установе и организације које се баве очувањем српског језика нису против жена – положај жена неће се променити бесмисленим именицама женског рода које се стварају и насилно намећу у употреби, већ искључиво конкретним деловањем и борбом за женска права.

Организатори се искрено захваљују свима који су овом догађају присуствовали, представницима медија и ученицима Гимназије, члановима новинарске секције школе, који су пружили велику техничку и другу подршку како би све протекло на најбољи начин.

Проф. др Александар Милановић са члановима Друштва за српски језик и књижевност
за Подунавски округ