среда, 20. март 2024.

Изложба архаизама у Паланачкој гимназији


Поводом обележавања манифестације Март месец српског језика Стручно веће професора српског језика и књижевности Паланачке гимназије организовало је низ активности обједињених под именом програма Речи у нестајању 
– речи у настајању.
Једна од одличних идеја претворених у дело, која је привукла бројне посетиоце, била је изложба архаизама постављена у холу школе на иницијативу ментора пројекта, наших драгих колегиница Бојане Ђорђевић и Снежане Милутиновић.

Пре постављања изложбе уводни задатак за паланачке гимназијалце било је налажење старих, заборављених предмета и истраживање њихових назива.



Многи од ученика Паланачке гимназије, али и других школа у Смедеревској Паланци први пут су уживо видели заструг, карлицу, вретено, кудељу и преслицу, кондир, врч, ибрик, бардак, буклију и двојнице, а уз изучавање старине и намене тих предмета, могли су, у интерактивној атмосфери и радионицама о лексици и променама у српском језику, да уоче како су понекад старе речи лепше, пријатније, милозвучније од речи које се данас користе.
Такође, сваки посетилац изложбе уписивао је на листовима застареле и нове речи, чиме је употпуњавано направљено велико Дрво матерњег језика.

Посетиоци изложбе су уживали и у предивним укусима слаткиша заборављених времена – гурабије, пољупчићи и салчићи припремљени по старим рецептима употпунили су на најлепши начин представљање експоната прошлости. 

Буђење осећаја припадности српској култури путем језика, повезивање са српском традицијом и коренима били су примарни циљеви ове активности која заслужује огромне похвале.

 

 

ИЗЛОЖБА АРХАИЗАМА У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ - ФОТОГРАФИЈЕ