петак, 15. март 2024.

,,Олгин" језички кутак

Како је један од најважнијих циљева манифестације Март – месец српског језика популаризација предмета Српски језик и књижевност и указивање широј јавности на значај неговања српског језика, читања, правилног говорења и писања, у центру Смедеревске Паланке је сунчаног 12. марта реализована дивна активност ,,Олгин језички кутак“ чије је садржаје, заједно са својим ученицима петог и седмог разреда, осмислила Марија Јагличић, наставник српског језика и књижевности и библиотекар ОШ ,,Олга Милошевић“.

У пријатном језичком кутку грађани Смедеревске Паланке, како млађег, тако и старијег узраста, на позив ,,Олгиних“ ученика учествовали су у кратким занимљивим радионицама – подсећали су се значења старих, лепих речи које се данас ретко користе, а део су познатих староградских песама или песама актуелних музичких извођача, уочавали су честе и типичне грешке које се јављају у медијима (у новинама, на телевизији) и говору и писању великог броја говорника српског језика. 



Мали реализатори ових креативних радионица, које су привукле велику пажњу и интересовање пролазника, обрадовали су се што су представници омладине Смедеревске Паланке, припадници школске популације, већином знали одговор на постављена питања док су старији људи, баке и деке показали завидно знање о старим речима и језику уопште.

Локалне телевизије су забележиле камером тренутке ових лепих мартовских сусретања са ученицима ОШ ,,Олга Милошевић“ и тиме пружиле медијску подршку манифестацији која се широм Србије по трећи пут обележава у славу српског језика.

Треба брижљиво чувати и бескрајно волети матерњи језик, треба посећивати библиотеке, богате ризнице књига које сакривају мудрости о људима, животу и свету, треба читати јер се читањем оплемењује биће сваког од нас – то су најважније поруке које су послате јавности из Олгиног језичког кутка!