четвртак, 21. март 2024.

Квиз ,,Бирај речи, неписменост лечи" у Великој Плани


Манифестација ,,Март – месец српског језика“ је за свега три године показала колико је велика мотивисаност, креативност и залагање ученика широм Србије и да наша земља има стотине наставника српског језика и књижевности, искрених заљубљеника у своју струку. Укључивање све већег броја школа и подружница у обележавање манифестације радује и одушевљава, па тако и наше струковно удружење може са поносом истаћи да су се Смедереву и Смедеревској Паланци овог марта придружиле својим активностима и све три средње школе Велике Плане.



Удруженим снагама и идејама Весна Стојковић, Милица Матић, Витеза Дабижљевић, Николета Николић, Јелица Милићевић и Синиша Павловић, професори Српског језика и књижевности, осмислили су занимљив квиз ,,Бирај речи, неписменост лечи“ који је са успехом реализован 20. марта 2024. године у просторијама Техничке школе ,,Никола Тесла“. 


У квизу се такмичило шест екипа – по два тима из Гимназије, Економско-угоститељске школе ,,Вук Караџић“ и Техничке школе ,,Никола Тесла“. Свака екипа имала је четворо чланова, представника свих разреда, а супервизори су били директори школа, као и професори других наставних предмета.

Квиз, који је обухватио садржаје језика, језичке културе и књижевности, састојао се од четири игре: : 1. Скривалица; 2. Састави најдужу реч; 3. Препознај о коме је реч; 4. Асоцијације.  Кроз игру ученици су обновили своја знања, а у дивном дружењу су подједнако уживали учесници квиза, професори реализатори и средњошколска добро расположена публика.

У узбудљивом надметању, које је протекло у сјајној атмосфери уз гласно бодрење бројних окупљених  средњошколаца, прво место је освојила екипа великоплањанске Гимназије, друго место заслужено је припало екипи ТШ ,,Никола Тесла“ док је трећепласирана била екипа ЕУШ ,,Вук Караџић“. Симболичне награде је најбољима уручила директорка школе-домаћина, а ускоро ће победницима квиза бити даривана и издања ,,Језикофил“ ИК ,,Клет“.

РТВ Плана је медијски подржала ову лепу активност и тиме допринела њеној афирмацији у широј јавности.

Са задовољством се може закључити да је циљ, постављен уочи реализације активности, остварен – код омладине је подстакнут развој свести о значају чувања и неговања српског језика и књижевности и показан је изузетан тимски рад и заједништво међу ученицима и професорима. 

Много добрих утисака и позитивних коментара даје мотивацију колегама србистима запосленим у средњим школама Велике Плане да већ сада размишљају о томе да овај квиз наредних година постане традиционално окупљање поводом месеца српског језика.

КВИЗ ,,БИРАЈ РЕЧИ, НЕПИСМЕНОСТ ЛЕЧИ" У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ - ФОТОГРАФИЈЕ