петак, 29. март 2024.

Квиз ,,Књижевност и језик истражи, на делу сад знање покажи"

 


,,Било нам је дивно! Следеће године сигурно опет долазимо!"

Ово је један од многобројних похвалних коментара ученика који довољно говори о томе како је 28. марта протекао квиз Књижевност и језик истражи, на делу сад знање покажи којим је у Смедереву завршено овогодишње обележавање манифестације Март – месец српског језика.

Након бројних одлично осмишљених активности, које су вредни и креативни наставници Подунавског округа успешно реализовали са својим ученицима, овај квиз је организован у сарадњи са Регионалном центром за професионални развој запослених у образовању Смедерево са циљем да се код ученика провери стечено знање из граматике и књижевности на занимљив и креативан начин, подстакне ученичка мотивација за учењем, поспеше социјалне вештине и дружење, а првенствено утиче на развој љубави према српском језику и књижевности код деце и омладине.

У квизу, чији су идејни творци и реализатори наставнице Олга Терзић, Миљана Кравић и Људмила Вуковић, представнице Управе Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ, надметало се седам четворочланих екипа смедеревских основних школа састављених од ученика од петог до осмог разреда: 1. ОШ ,,Др Јован Цвијић", Смедерево; 2. ОШ ,,Димитрије Давидовић", Смедерево; 3. ОШ ,,Димитрије Давидовић", Удовице; 4. ОШ ,,Доситеј Обрадовић", Смедерево; 5. ОШ ,,Бранко Радичевић", Смедерево; 6. ОШ ,,Свети Сава", Смедерево и 7. ОШ ,,Иво Лола Рибар", Скобаљ.


У подстицајној такмичарској атмосфери добро расположени смедеревски основци показали су велико залагање, борбеност и изузетно познавање књижевности, језика и језичке културе, тако да са сигурношћу можемо рећи да су по томе сви учесници квиза победници.




Ипак, најбољи међу најбољима, овенчани наградама су:

 1. екипа ,,Светосавци" - ОШ ,,Свети Сава", Смедерево - прва награда;

 2. екипа ,,Цвијићевци" - ОШ ,,Др Јован Цвијић", Смедерево - друга награда;

 3. екипа ,,Доситејевци" - ОШ ,,Доситеј Обрадовић", Смедерево - трећа награда.


Честитамо награђеним екипама, похваљујемо све учеснике, захваљујемо се свим колегиницама које су своје ученике пријавиле за учешће у квизу.

Посебну захвалност упућујемо Издавачкој кући ,,Klett", која је донирала своје издање ,,Језикофил" не само за победнички тим овог квиза већ и за победнике организованих надметања ученика Смедеревске Паланке и Велике Плане, као и смедеревској књижари ,,Story" и парфимерији ,,Невена" на донираним наградама за победничке екипе.


Најлепше што је манифестација ,,Март – месец српског језика“ даровала јесте неговање заједништва тако потребног у данашњем времену отуђења – зато, радосни и поносни, већ планирамо да надметање смедеревских основаца постане традиционално и заказујемо нове сусрете и нова дружења. 

Видимо се наредног марта, месеца српског језика!

КВИЗ ,,КЊИЖЕВНОСТ И ЈЕЗИК ИСТРАЖИ, НА ДЕЛУ САД ЗНАЊЕ ПОКАЖИ" (СМЕДЕРЕВО, 28. 3. 2024) - ФОТОГРАФИЈЕ